Een beknopte geschiedenis van online dating

Vergelijk dating sites

Het internet werd vanaf de eerste dag gebruikt om te daten. Nog voordat het web zelf werd opgericht, werden er op het prikbord en in nieuwsgroepen al diverse, vaak onbedoelde, datingsactiviteiten op het internet georganiseerd. Naast de nieuwsgroepen en forums die werden gecreëerd voor het plaatsen van persoonlijke advertenties, vergelijkbaar met wat er in die tijd in kranten gebeurde, ontmoetten de lokale bevolking elkaar in stadsgerichte ruimtes en raakten mensen met vergelijkbare interesses verbonden in forums met vergelijkbare interesses.

De geschiedenis van Lexa dating

Een groot deel hiervan werd gestimuleerd door de internetproviders zelf. Diensten zoals Prodigy en America Online boden chatrooms en fora voor singles aan en maakten veel reclame voor deze functies. Hierdoor had het internet nog voordat het web op grote schaal werd gebruikt, een robuuste, zij het technisch beperkte, dating-cultuur. Dit was de oorsprong van Lexa dating.

De eerste grote internetdatingsite wordt algemeen beschouwd als de combinatie van kiss.com en match.com, die beide in 1994 en 1995 door dezelfde persoon zijn geregistreerd. Hoewel er andere datingsites waren in die tijd, het meest gericht op internationale datingsites en hadden ze meer gemeen met de “postorder bruid”-diensten dan de datingsites die we nu kennen.

Maar van daaruit explodeerde de markt snel. In 1996 waren er 16 datingsites opgenomen in Yahoo!, een directory op dat moment, en andere krachtpatsers zoals Friendfinder.com en OneandOnly.com waren al gestart.

Have a date

Internetdating in films

In 1998 kreeg internetdating een culturele impuls met de release van de film “You’ve Got Mail”. De film, die “Sleepless in Seattle’s” Tom Hanks en Meg Ryan herenigde, concentreerde zich op twee zakelijke rivalen die elkaar persoonlijk haatten maar verliefd werden op het web. Hoewel de film zich niet direct op de internet dating concentreerde, zette het het ontmoeten van iemand op het Web in een positief licht en toonde het Web als hulpmiddel om mensen samen te brengen, zelfs zij die niet van elkaar houden in de fysieke wereld.

Een nieuwe dot-com explosie

Tijdens de dot-com boom van de late jaren ’90 en begin 2000, waren er verschillende andere spraakmakende datingsites die werden overgenomen.

Nochtans, zoals met de meeste ontluikende ondernemingen van het Web, bracht de punt com neerstorting in 2001/2002 veel van de waanzin aan een eind en veranderde de online wereld. Echter, voor dating sites, de verandering kwam meer uit de lancering van Friendster en Myspace in 2002. Met deze sites, was het idee van online “sociale netwerken” geboren en online dating was een bijproduct daarvan. Mensen konden potentiële vriendjes of vriendinnetjes op het web ontmoeten zonder naar een site te gaan die gewijd was aan het doel. Sociale netwerken droegen een veel kleiner stigma met zich mee, omdat het ook gebruikt wordt door mensen die helemaal geen partner zoeken.

Maar ondanks deze golf van sociale netwerken, die de oprichting van Facebook in 2004 omvatte, heeft online dating zich steeds verder ontwikkeld. In 2007 gaven de Amerikanen meer dan 500 miljoen dollar uit aan online dating, waardoor het de op een na hoogste branche voor “betaalde content” op het web was, achter de pornografie.

Op dit moment is de markt gesegmenteerd naar een steeds groter aantal sites die zich richten op een steeds kleiner nichepubliek. Momenteel zijn er sites voor vrijwel elke stad, elke seksuele geaardheid, elke gewenste relatie, elke religie, elk ras en bijna elke hobby, zoals Lexa dating.

Datingsite

Het eindresultaat is dat, volgens Online Dating Magazine, bijna 20 miljoen mensen minstens één online dating site per maand bezoeken en 120.000 huwelijken per jaar plaatsvinden, gedeeltelijk, als gevolg van online dating.

In 2002 voorspelde Wired Magazine: “Twintig jaar later zal het idee dat iemand die op zoek is naar liefde niet meer online zal zoeken, dom zijn. De voorspelling lijkt niet zo ver weg te zijn, want het is precies waar we naartoe gaan met zowel online dating op Lexa dating als sociale netwerken.