Alcohol maakt de relatie meer kapot dan je lief is
‘Mijn man ziet me niet meer staan, dus dan schenk je nog wel eens een keer extra in’, zo schreef een cliënte op haar intake formulier. Relatieproblemen en alcohol: ik had de combinatie op veel manieren voorbij zien komen, maar deze dame was wel heel eerlijk. En doodongelukkig. Alles overziend durf ik de stelling aan dat alcohol in heel veel gevallen een rol speelt bij relatieproblemen. Soms is alcohol de oorzaak, vaak is het een factor en altijd is het een aanjager van problemen die al sluimeren of aan de oppervlakte zijn. Wie aan zijn relatie wil werken, doet er dus goed om de eigen omgang met alcohol en de consumptie van de partner op tafel te brengen.
Alcohol maakt het leven een beetje zachter, soms.
Een flesje wijn openen op de vrijdagavond, haardvuur aan, plankje kaas erbij. Het ademt romantiek. Een ‘van het een, komt het ander’ scenario, komt direct voor onze ogen. Een klungelwijntje op de studentenkamer, een spartelend glas bubbels in een duinpan, een shot sambucca voor een diepe kus: we hebben allemaal onze associaties, waarbij alcohol en liefde geweldig samengaan. Hoe anders kan dat zijn verderop in de relatie, wanneer de drukte van alledag, de perikelen op het werk, de stress van alle taken en klussen ons doen grijpen naar de kameraad die ons zo goed laat ontspannen: de fles met een zeker percentage.
En dan ontstaan makkelijk de problemen.
Alcohol trekt de rem los: dat is lang niet altijd leuk
Vaak zie ik in relatietherapie dat diepe wonden zijn geslagen door dingen die gezegd of geschreeuwd zijn. Vaak vinden die excessen plaats onder invloed van alcohol. Dan zou je kunnen denken: dat kun je dan wel vergeven, maar zo makkelijk is dat niet. Want iets wat gezegd is, kan niet meer ‘niet gezegd zijn’. En dronkaards en kinderen spreken de waarheid, dus terugnemen heeft weinig zin. Erger is nog als er geschreeuwd is binnen gehoorsafstand van wakkere kinderen. Kleine kinderen begrijpen alcohol nog helemaal niet, maar ook voor grotere kinderen is alcohol geen verzachtende factor. In relatietherapie zie ik dan ook verrassend vaak dat alcoholgebruik van eigen ouders, een rol speelt bij het verdriet en de angst die partners uitbesteden in hun relatie. Door generaties heen, is alcohol zo een verstoorder van veel huiselijk geluk en veroorzaker van veel factoren die een relatie kunnen vernietigen: affaires, scheldpartijen, ongelukken, mishandelingen, misdragingen en diepe beledigingen.
Alcohol als sluipmoordenaar
Op een veel genuanceerdere manier kan alcohol ook langzaam je relatie vergiftigen. Zo ken ik veel verhalen van cliënten die vertellen dat zij altijd alleen op zaterdagochtend langs de lijn van het sportveld van de kinderen stonden. Echtlieden die eerder naar huis willen van feestjes, zodat de partner zich niet geheel laat gaan. Partners die zorgelijk op de klok kijken, als er een diner van het werk is van de ander. Die schrikken als er ambulancegeluid klinkt in de buurt.
Alcohol helpt ook niet echt om de seksuele prestaties van mannen te verbeteren, terwijl ze er wel te zeer op aandringen onder invloed. De frustratie die volgt kan leiden tot gedoe. En gek genoeg kan het de vrouw ook het gevoel geven dat hij niet meer in haar geïnteresseerd is, want het lukt niet meer.
Prestaties op het werk lopen terug. Sporten wordt lastiger. Overgewicht ligt op de loer. Vervolgens diabetes of artrose met alle lichamelijke gevolgen en beperkingen.
Alcohol is kortom een energievreter, een geluksdoder en een verdachte gast aan tafel.
Lees meer over alcohol en relatieproblemen en vind je tips om alcoholmisbruik in je relatie aan te pakken.